Natuur Inclusief Landbouw

Vlinderboerderij De SchutkooiDe unieke ligging van De Schutkooi zou enkel landbouw de omgeving te kort doen, echter de omgeving zonder de boerderij zou een groot gemis zijn. De natuurlijke terp in de uiterwaarden van de maas midden in Unesco biofeer gebied de Maasheggen is de plek van onze veelzijdige boerderij.

Koeien en vlinders gaan hier hand in hand samen, respect voor elkaar en elkaar de ruimte geven dan krijg je de mooiste dingen. De vlinderroute op het boerenland is vrij toegankelijk voor publiek. Een aanrader voor ieder die om de natuur geeft.

 

 

De Vlinderboerderij


Van boer naar gebiedsverzorger is de missie!  Samen met alle erfgebruikers van de Schutkooi zetten we ons hiervoor in, stukje bij beetje komen we verder. Juist ‘samen maakt het zo prachtig’. Op het erf van de Schutkooi staat een houten koeien stal. Het hout geeft charme en uitstraling. Op deze manier past hij uitstekend in de Maasheggen. De leeftijd geeft karakter en met wat aanpassingen klaar voor de toekomst.

Omdat we een gebiedskringloop willen na streven zijn er in de stal verschillende aanpassingen gedaan. Als biologische boer is bodemleven een erg belangrijk punt. Een bodem die niet in balans is houdt minder vocht vast, laat in natte periodes geen water door. Mineralen komen niet vrij of spoelen uit. Met vaste mest voeren we ons bodemleven. Wormen, kevers en vele andere insecten zijn altijd in de weer om de bodem gezond te maken/houden. Vaste mest vraagt om een ander stalsysteem. Open roostervloeren zijn vervangen door een vloer die de urine doorlaat en de vaste mest met strooisel doet scheiden. Op deze manier kan de vaste mest een flinke periode composteren om zo een perfecte meststof voor het bodem leven te zijn. Achter op het erf bevindt zich de opslag van de vaste mest. Voor fauna die de Maasheggen kent is het feest moment wanneer we deze vaste mest uitrijden. Onze ervaring leert dat we het uitrijden willen verspreiden gedurende voorjaar, najaar en winter.
Om geen infrastructuur van koeienwandelpaden te creëren hebben we ervoor gekozen ons melksysteem mobiel te maken. Niet de koeien naar de melkstal halen maar melkstal naar de koeien brengen. Een mooie bijkomstigheid dat het een ware beleving voor de Maasheggen is. Consumenten zien in een natuurlijke omgeving hoe voedsel geproduceerd wordt.
Project De Schutkooi Natuur Inclusief Landbouw in de Maasheggen is mede mogelijk gemaakt door: